23 Aralık 2017 Cumartesi

‘ Buna Ne Oldu? ’ Fen etkinliği



Etkinlik Adı: ‘ Buna Ne Oldu?  ’ Fen etkinliği
                    
Yaş grubu: 5 yaş

Kavramlar: Turuncu, mor, mavi, kırmızı, pembe

Materyaller: limon suyu, sirke, deterjan, maden suyu, lahana suyu


KAZANIM VE GÖSTERGELERİ

Bilişsel Kazanımlar

Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar. Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.

Kazanım 2. Olaylarla ilgili tahminde bulunur.
Göstergeleri: Olaylarla ilgili tahminini söyler. Gerçek durumu inceler. Tahmini ile gerçek durumu karşılaştırır.

Kazanım 5. Nesne veya varlıkları gözlemler.
Göstergeleri: Nesne/varlığın rengini, dokusunu söyler.

Kazanım 20. Nesne/sembollerle grafik hazırlar.
Göstergeleri: Nesneleri kullanarak grafik oluşturur. Nesneleri sembollerle göstererek grafik oluşturur. Grafiği oluşturan nesneleri veya sembolleri sayar. Grafiği inceleyerek sonuçları açıklar.

Dil Gelişimi Kazanımları

Kazanım 7. Dinlediklerinin/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinlediklerini/izlediklerini açıklar. Sözel yönergeleri yerine getirir.

Kazanım 8. Dinlediklerini/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar. Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir.

ÖĞRENME SÜRECİ

Öğretmen fen etkinliği için gerekli malzemeleri masaya koyar. Çocukların lahanaya dikkatlerini çeker. Lahanayı orta boy olacak şekilde parçalar. Daha sonra bir kabın içine koyarak üzerine sıcak su döker. Lahananın rengini suya vermesi beklenir. Suyun renginin değiştiği çocuklara gösterilir. Hangi renk olduğu çocuklara sorulur. Daha sonra her çocuğa pet bardak verilir. Lahana suyu bardaklara koyulur. Limon suyu, maden suyu, sirke, deterjan, su balonların içine koyulur ve her çocuğa rastgele verilir. Bunların içinde ne olabilir? Sizce bunlarla ne yapabiliriz?’ gibi sorular sorulur. Daha sonra 1-2-3 diyerek aynı anda balondaki sıvıları bardaklarına dökerler. Oluşan renk değişimlerinin nedenleri sorulur. Senin bardağına dökülen sıvı sence neydi? Arkadaşının ki neden farklı bir renk oldu? gibi sorular sorulur. Öğretmen kendi önüne bardaklar alır ve lahana suyun koyar. Limon suyunu bardağa döker. Hangi renk olduğu gözlemlenir. Kimlerin suyu bu renk olmuş çocuklara sorulur. Diğer sıvılar içinde aynı şekilde sırasıyla bardaklara dökülür ve kimlerin bu renk bakılır. Daha sonra tahtaya bir grafik çizilir. Renkler yapıştırılır ve çocuklar bardağındaki lahana suyu hangi renk olduysa rengi tahtaya yapıştırır. Daha sonra en çok hangi renk ortaya çıkmış sınıfa sorulur ve karşılaştırmalar yapılır. 













 

Nur ile Okul Öncesi (Colorful Teach.Er) Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang