23 Şubat 2018 Cuma

TÜRKÇE-SANAT BİRLEŞTİRİLMİŞ ETKİNLİK ( Ressam Tanıtma- Sınıf Yoklama Materyali)
Etkinlik Adı: ‘Bedri Rahmi ve Balıkları ’ Türkçe- Sanat Bütünleştirilmiş Etkinlik 
                
Yaş grubu: 5 yaş

Materyaller: Bedri Rahmi’nin fotoğrafı, ressamın çeşitli balık resimleri, sert karton, boya kalemleri, çocukların resimleri, yapıştırıcı, kısa ipler, renkli kartonlar


KAZANIM VE GÖSTERGELERİ
Bilişsel Gelişimi

Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar. Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.

Kazanım 8. Nesne veya varlıkların özelliklerini karşılaştırır.
Göstergeleri: Nesne/varlıkların rengini, şeklini, büyüklüğünü, uzunluğunu, dokusunu, sesini, kokusunu, yapıldığı malzemeyi, tadını, miktarını ve kullanım amaçlarını ayırt eder, karşılaştırır.

Dil Gelişimi

Kazanım 7. Dinlediklerinin/izlediklerinin anlamını kavrar.
Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinlediklerini/izlediklerini açıklar. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.

Kazanım 8. Dinlediklerini/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar. Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir. Dinlediklerini/izlediklerini resim ile sergiler.

Motor Gelişimi

Kazanım 4. Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Malzemeleri keser, yapıştırır, değişik şekillerde katlar. Değişik malzemeler kullanarak resim yapar. Nesneleri kopartır/yırtar, sıkar,  çeker/gerer, açar/kapar, döndürür. Malzemelere elleriyle şekil verir. Malzemelere araç kullanarak şekil verir.

Sosyal ve Duygusal Gelişim

Kazanım 3. Kendini yaratıcı yollarla ifade eder.
Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.  Nesneleri alışılmışın dışında kullanır. Özgün özellikler taşıyan ürünler oluşturur.

ÖĞRENME SÜRECİ

Öğretmen çocuklara Bedri Rahmi’nin fotoğrafını gösterir. ‘ Bu fotoğraftaki sizce kim? Mesleği ne olabilir?’ gibi benzer sorular sorularak dikkat çekilir. Öğretmen fotoğraftaki kişinin adının ‘Bedri Rahmi Eyüboğlu’  ve bir ressam olduğunu söyler. Türkiye’de önemli bir ressam olduğunu da vurgular. Bedri Rahmi’nin yapmış olduğu balık resimlerini çocuklara dağıtır ve incelemelerini ister. Resimlerde dikkatlerini çeken şeyin neler olduğu konuşulur. Balık türleri olarak hangi balık türlerini bildikleri sorulur. Öğretmen balık türlerinin resimlerini dağıtır. ‘Bedri Rahmi’nin resimleri hangi balık türüne benziyor? Farklı olan bir şeyler var mı?’ gibi sorular sorularak karşılaştırma yapmaları sağlanır. Daha sonra öğretmen ‘Siz balık resmi yapacak olsaydınız nasıl bir balık tasarlardınız? Benekleri olur muydu?’ gibi sorular sorar. Hadi kendi balığımızı yapalım diyerek malzemeleri çocuklara dağıtır. Çocuklar diledikleri gibi balıklarını tasarlarlar. Balıklarını yaptıktan sonra herkes kendi fotoğrafını balığına yapıştırır. Öğretmenin daha önceden hazırlamış olduğu deniz materyalini duvara asar. Öğrenciler yapmış olduğu balıkları duvardaki deniz materyalinin üzerine mıknatısla sabitler. Bu balıklarla daha sonraki günlerde yoklama alınır. Okula o gün kimler gelmiş kimler gelmemiş beraber belirlenir

                                                                                       
                                                       



  

 

Nur ile Okul Öncesi (Colorful Teach.Er) Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang